Klimatkaos och miljömedvetenhet - de fattiga är hjältarna

 
Idag skulle jag vilja bryta mönstret och skriva ett personligt inlägg där jag gör lite reflektioner över underbaraclaras blogginlägg från igår (som även finns som en debattartikel i aftonbladet). Hon uttrycker frustration över att det är de rika som hyllas för sin miljömedvetenhet när det egentligen är de fattiga som är vårt samhälles miljöhjältar. Ett makalöst bra inlägg faktiskt! Läs det gärna.
 
Hur som helst så kom jag att tänka på hur imponerad jag är över mina föräldrar som både är och har varit RIKTIGA miljöhjältar. Inte bara på grund av att de har haft dåligt med pengar utan också för att de är rysligt kloka och själva uppfostrade med att man verkligen värdesätter och tar vara på det man har.
 
Min barndom var, förutom glädjerik och kärleksfull, präglad av pengabrist och besparingar. Vi var 8 i familjen, 6 barn (jag i mitten). Mina föräldrar fick vända och vrida på varenda krona. Att slänga mat var otänkbart! Pappa var familjens slasktratt, han åt det som egentligen inte längre gick att äta. Köpt bröd och frukt var en sällsynt lyx som först blev introducerat när jag var tonåring, då mamma kunde börja jobba. Mamma eller pappa bakade annars allt bröd själv och frukten tog man från fruktträden och njöt av den tid om året som de gav skörd. Allt tog de tillvara på. Blev mjölken eller grädden sur bakade de bröd eller kakor på det osv. Kläder ärvde jag från mina äldre syskon och många av dem hade mamma sytt. Strumpor lagades, plastpåsar diskades och burkar och fraskor återanvändes. Trasiga kläder användes som dammtrasor och självklart togs det tillvaras på fallfrukten! Åka bil i onödan gjorde vi inte heller. Var det gångavstånd så gick man. Inget snack om saken.
 
Det, mina kära vänner! DET kallar jag för att leva klimatsmart. De rika med sina lyxiga elbilar, ulltröjor i kashmir som håller i 25 år men slängs efter 2 och laminofåtöljer i naturgarvat Tärnsjöläder för 23 400 kronor styck (som Clara skriver om) kan ta sig i brasan! 😉💪👊 Jag fick tidigt lära mig att kämpa och vara tacksam för det jag får. Det har jag både användning för och glädje av idag! Och det hoppas jag att miljön också har.
 
Vad har ni för tankar och erfarenheter kring detta ämne?
 
Kram Cristall
 
(Om DU tycker om detta inlägg eller min blogg så får du gärna gilla, följa på fb/bloglovin och länka vidare. 💓) 
Presentation av mig hittar du HÄR.
 
Follow  

Vår villa - när renoveringen är klar!

 
Okej, mina kära läsare! Det är dags att avslöja hur vårt hus och vår trädgård kommer att se ut om några år när vi är färdig med hela detta totalrenoverings-spektaklet. Håll i facklorna!
 
Jag har nu suttit ett par 10-15 långa, svettiga timmar de senaste dygnen och skissat. Slängt i papperskorgen. Skissat nytt. Slängt i papperskorgen. Spottat mig i nävarna. Vänt och vridit på de förutsättningar och möjligheter som finns. Våndats och gnagt mig i knogarna, stundvis skrattat åt mina egna idéer och känt en symfoni av fjärilar blåsa runt i magen utan vett och etikett. Det är ju så makalöst skojigt att designa sin egen villa!! Skojigt och läskigt.
 
 
Detta är vad jag har kommit fram till att vi skulle kunna förverkliga inom några år och under de förutsättningar som finns!
 
 
 (Skisserna är framarbetade i ett datorprogram som heter "Realtime architect landscaping". Skissen är endast ett förslag och kan komma att ändras. Trädgårdens baksida finns ännu inte färdig i 3D.)
 
På baksidan kommer vi att anlägga en rosenträdgård som kommer att vara full av magiska vita, prunkande rabatter, rosenbågar, uppstammade syrener, solsängar och fågelbad i smide. Där ska vi även lägga marksten och mura upp en eldstad med bakugn. (Gissa hur mycket häftigt bröd och andra bakverk som kan bakas i den ugnen! 😮) Och på trädgårdens framsida, som ni ser på bilden ovan, ska vi bygga en vit pergola. Idéerna tar nästan inte slut. Det enda som riskerar att ta slut är tiden. Men när man renoverar hus och trädgårdar måste man inse att det får ta den tid det tar.

För att se hur huset ser ut i dagsläget och läsa en sammanfattning om vilka projekt som vi ska göra på gården läs detta inlägg!
 
Inspirationsbilder från pinterest...
 
Popular Fireplace Design Ideas 19
 
Amazing Backyard Pergola Ideas 31
 
Som ni förstår har vi alltså en hel del att hinna under kommande år! Det gäller att jobba på om vi ska lyckas. Wish us luck!! 😄
 
Kram från Cristall
 
(Om DU tycker om detta inlägg eller min blogg så får du gärna gilla, följa på fb/bloglovin och länka vidare. 💓) 
För mer läsning om vilka renoveringsprojekt som ska ske på gården läs DETTA inlägg.
Presentation av mig hittar du HÄR.
 
Follow  

Carpati i vit skepnad

 
Jag känner mig inte riktigt kry idag så det får bli en tidig kväll för min del. Idag har D hamrat färdigt det sista på stolparna till gärdsgårdsgrindarna (mer om detta i ett annat inlägg!) och jag har lagat äppelmos, sorterat om leksakerna i barnrummet och umgåtts med svärmor. Nu ska jag gräva ner mig under täcket, stoppa knäck i lurarna och sova som ett spädbarn. (Ja, förutom att jag måste väckas varannan timma för att amma förstås. Gääääsp...)
 
 
 
 
Den urläckra hyllan här ovan är ett blocket-fynd av märket Carpati, fast i vit skepnad. En fantastisk möbelserie det! Jag älskar dessa vackra skapelser i ek.
 
Kram från Cristall
Konst bloggar Hem & Inredning inredningsbloggar.info